Uhrin Anna cukrász – Szakma Sztár 2018
Uhrin Anna, a Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola Taverna Vendéglátó és Idegenforgalmi Tagintézményének tanulója nyerte a 2018-as Szakma Sztár cukrász tanuló versenyét.
Az országosan meghirdetett versenyre 366 diák jelentkezett. A januári írásbeli után 14 fő jutott a középdöntőbe, márciusban nyolcan kerültek a Szakma Sztár döntőjébe. Anna a megszerezhető 100 pontból 97,25 pontot kapott. Értékelték, hogy a desszertekhez illő fűszereket és virágokat használt, ami támogatta, teljessé tette a sütemények ízét.
Remove the row
Column: 1
Trópusi ösvény – Passiós, bazsalikomos kavics málna ganache-al töltött mandulás tarton, pisztácia ropogóssal
Ez a különleges desszert ízében és színében is a trópusokat idézi. Játékossága a szokatlan ízek és színek variációiból adódik. A Passió-Bazsalikom-Málna hármasa többször is visszaköszön a tányérdesszert elfogyasztása során.
A fő elem egy passiókrémes hab, melynek közepe izgalmas állagú és ízű bazsalikom belsőt rejt. Mindez egy pisztácia ropogós lapon fekszik, mely alatt egy mandulalisztes tart rejti a málnás ganache-t.
A vaníliamajonéz kenés megadja az alap ízt a desszertek kóstolásához. A passió marshmallow a bazsalikomos streusellel a főelemet idézi, ugyanígy a málnakaviár, valamint a málnasorbet is.
Játékosságot csempész az összképbe a trópusokat idéző kókuszhab, a különleges íz élményt adó barnavaj cseppek, valamint a különleges spirulinaalgás piskóta. Az élénk színeket megtörve és édességével kitűnő habtészta teljessé teszi az összképet.
A dekorációnak ismét fontos szerepe van a kóstolásnál. Az ehető virágok közül a főelemhez tartozó sarkantyúvirág-belső az ínyenceknek kedvez kissé csípős ízével, mely remekül harmonizál a desszert ízeivel. Visszaköszön továbbá a bazsalikom, és az árvácska képében az édes íz élmény is.
Ízek, színek és textúrák játéka ez a tányérdesszert, mely a különlegességet keresők igényeit maximálisan kielégíti.
Column: 2
Remove the row
Column: 1
Column: 2
Kígyószem – Vaníliás feketeribizlis kő
Frissítő vaníliás desszert, feketeribizlis-lime-os gyümölcsbetéttel, fehércsokoládés ropogóssal, égetett tészta felvert alapon, sable breton törettel panírozva. Az édes vaníliás krém és a savanykás, valamint a lime egzotikus ízének köszönhetően enyhén kesernyés gyümölcsbelső tökéletes összhangot teremt.
Ez a frissítő nyári desszert kóstolásának minden másodpercében újdonságokat tartogat az ízlelőbimbók számára.
Dekorációjaként az elegánsan visszafogott aranyfüst mellett egy különleges, édes ízű ehető virág, a borágó kéklik, visszautalásként a desszert szín és íz világára, mellette pedig egy apró citromfűszív teszi teljessé az összképet.
A desszert a visszafogott eleganciát képviseli, melybe a csillogó bevonat csempész játékosságot.
Remove the row
Column: 1
Kígyóméreg – Epres-citromnádas joghurtos pohárkrém
Frissítő joghurtos pohárkrém, melyben a klasszikus ízek keverednek egzotikus elemekkel.
Csokoládés roppanós textúrák mellett, a krémes állagról a kétféle joghurtkrém gondoskodik.
A klasszikus eper mellett az egzotikus citromnád és a gyömbér ízei teszik teljessé az összképet. Felfedezhetőek a lime íz jegyei, mellyel összhangban az ehető oxalis virág, valamint a likőr nevű microsaláta is fontos elemét képezi a pohárkrémnek.
A csokoládés íz egyfajta keretbe foglalja a poharat a pohár szájánál áttörhető tuille réteggel, melynek alsó felén az édes ízek kedvelői találkozhatnak egy klasszikus desszerttel.
Column: 2
Remove the row
Column: 1
Column: 2
Tonkababos rúd, sóskaramell belsővel, kristályvirággal
A csokoládé íz jegyeit kihangsúlyozó desszert, amely csőben sült kakaós égetett tésztából áll, tölteléke tejcsokoládés tonkababkrém, sós karamellbelsővel. A desszert fő eleme egy lisztmentes csokoládés felvertből és mogyorós-étcsokoládés ropogóslapból álló emelvényen fekszik.
A kakaós hengert bársonyos csokoládéfújás, a trópusi témához kapcsolódó csokoládédísz teszi látványossá, illetve egy leheletvékony tuille dísz játékossá.
Különlegessége még a karamellbetéttel harmonizáló ehető virágdísz, a jeges kristályvirág, mely a desszerttel együtt kóstolva, az ízeket kiemelve egészen egyedülálló élményt okoz.